Βιοηθική και η Νέα Ευγονική

9 October 2022

Ένα ντοκιμαντέρ του ερευνητικού δημοσιογράφου James Corbett, που εξετάζει τις καταβολές της βιοηθικής, η οποία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην εποχή μας.

Μετά τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τις βαρβαρότητες που διαπράχθηκαν από τους ιατρούς των ΝΑΖΙ, στο όνομα του “κοινού καλού”, η λογική και οι πρακτικές της ευγονικής θεωρούνταν εντελώς ειδεχθείς και αδιανόητες.

Στην εποχή μας, έχουν αρχίσει και πάλι να μπαίνουν ανοιχτά στον δημόσιο διάλογο, υπό τον μανδύα της “βιοηθικής”.

Τα Μαντάτα Από Έξω στηρίζουν τον αγώνα των υγειονομικών σε αναστολή. Δείξτε έμπρακτα την αλληλεγγύη σας, συνεισφέροντας οικονομικά στο buymeacoffee.com/mandata.apoekso

Ευλογοφανή ερωτήματα, όπως π.χ. αν είναι ηθικό να γίνεται μια “ορθολογική” κατανομή των ιατρικών πόρων και υπηρεσιών, από τη στιγμή που αυτοί είναι περιορισμένοι και δεν φτάνουν για όλους, σε μια κατάσταση “κρίσης” όπως αυτή της πανδημίας COVID-19, ουσιαστικά ανοίγουν τον δρόμο για πιο προκλητικά “διλήμματα”, όπως τη δημιουργία “επιτροπών θανάτου” που θα αποφασίζουν ποιος έχει δικαίωμα σε ιατρική περίθαλψη (δηλ. ποιος θα ζήσει και ποιος θα αφεθεί να πεθάνει) και το να συζητάμε για το ηθικό δικαίωμα στην ευθανασία, την υποχρεωτική στείρωση και τη χορήγηση ιατρικών παρεμβάσεων, χωρίς τη συναίνεση ή και χωρίς καν τη γνώση, των ατόμων που τις λαμβάνουν.

Μετάφραση – υποτιτλισμός: Veritas 16

 

 

Leave A Comment